Skillnaden

Ibland hör jag att en del säger fel på begreppen spagathandvolt, handvolt, töjjis och mjukis. Speciellt när de blandar in engelska och pratar om walk overs och handsprings.

Mjukis och töjjis (töjjis har vi själva hittat på, så INGEN annan använder det ordet) – mjukis är samma sak som en walk over, där ska tricket gå händer –fot – fot och under hela övningen är benen i spagat. Det vill säga man har alltid en hand eller en fot i marken, och det finns ingen del av tricket där man är luftburen.

Töjjis på engelska heter limber. Tricket går händer – fötter, det vill säga man håller ihop benen hela tiden (eller i alla fall från och med handståendeposition till man landar). Även här har man alltid antingen en fot eller en hand i marken, man är aldrig luftburen.

Spagathandvolt – tricket går händer – luft – fot – fot. På engelska blir det fronthandspring step out. Man håller benen delade i luften. Det finns ett ögonblick när man varken har händer eller fötter i golvet.

Handvolt – tricket går händer – luft – fötter. På engelska front handspring. När man kommer till handståendeposition ska fötterna vara ihop, och man landar med fötterna ihop. Det finns också här ett ögonblick när man varken har händer eller fötter i marken.

Sen finns det en del andra varianter, till exempel tinsican som är en mjukis där ena handen sätts framför den andra,

Det här inlägget postades i gymnastik, handvolter, mjuk övergång. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s