Dream Team – Ann Louise från Ale

Ann Louise Othzén Johansson, 19 år från Ale. Läser naturvetenskap på International High School of the Gothenburg Region.

– Jag tränar aerobic gymnastics 5 dar i veckan. Jag är också ledare för flera olika nivåer och åldrar, nybörjare till SM-nivå och åttaåringar upp till den äldsta som är arton år. Jag har hållt på med lite andra intressen innan, men nu hinner jag inte. Aerobic är min passion.

Vår förening ligger i Ale, och startades av min mamma som en dansstudio. Hon började med aerobics när det kom till Sverige, alltså när det handlade om fitness och innan det blev en sport. Sen började föreningen hålla på mer med aerobic gymnastics och mamma blev domare.

Vi är en av de mest elitsatsande klubbarna i Sverige, men eftersom sporten fortfarande är väldigt liten så är vi ändå bara ca 30 aktiva inom tävlingsaerobic i föreningen.

En typisk träning för mig handlar mycket om kombinationsträning. Styrka och flexibilitet krävs, och hela kroppen måste vara i bra form. Det är mycket teknikträning, allting ska vara rent med sträckta knän och fötter. De yngre tjejerna tränar ca 1.5 timma, och de som elitsatsar lite mer. Tyvärr har vi svårt att få halltider så vi har inte så många och långa träningstider som vi vill. Sen orkar man inte köra för länge eftersom träningen är så intensiv.

Förutom ren aerobic träning så springer jag och kör balett. Balett passar bra eftersom man bygger upp styrka utan att skaffa sig tunga muskler som man får av styrketräning.

Ett av mina sämsta träningsminnen är när min idrottslärare på gymnasiet tyckte att vi skulle köra en variant av rugby. Rugby är ju fullkontakt och kan vara rätt farligt, så han hade fattat att han inte kunde köra det på en skollektion. Lösningen var hans påhitt hug-by, alltså en kramvariant av rugby. Det låter ju gulligt och fint fram tills man står med armarna brett isär för att krama en gymnasiekille som är dubbelt så stor som en själv, som springer mot en i 50 kilometer i timman. Det slutade med att alla låg i en hög och ”kramades” på golvet, och längst ner fanns en stackare med en fot eller hand böjd åt fel håll.

 

Det här inlägget postades i Gymnaestradan 2011. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s