14e Gymnaestrada – Japansk afton

Här är en film från en av mina favoritgrupper. Kommer inte ihåg vad de heter nu, men det är ett universitet för gymnastik. I Japan har man en mycket lång tradition av gymnastik för alla/ gymnastik för livet, och även de som inte vill bli OS-mästare har stora möjligheter att fortsätta träna livet ut.

Jo, det där med afton. Flera länder har var sin egen show där de stoppar ihop alla grupper (de som vill) från landet, och gör en stor föreställning av det. Mindre länder som tex Sverige slår ihop sig med några andra länder. Vi har Nordisk afton, USA tex kör Panamerikansk afton.

Många länder kör en väldig koreograferad show med ett visst tema på musiken, kostymerna och uppvisningarna mellan alla grupper. Det är ofta alltså inte så att grupperna bara kommer in och uppträder en gång till med samma uppträdande de kör på gymnaestradan.

Men i alla fall. Japansk afton. Det var en hel del japanska grupper på Gymnaestradan i år. Inte lika många som det brukar, men fortfarande många. Gymnaestradan var i början på juli, så knappt fyra månader hade gått från att Japan drabbats av fler jordbävningar och efterskalv på en helg än man orkade räkna, och strax efter det en tsunami som på vissa platser var 10 meter hög. På det ett havererat kärnkraftverk som bara fortsätter läcka.

Tror ni att det finns något annat land än Japan som skulle klara sig efter något sånt?

Och som dessutom klarar det så bra att det bara fyra månader efter att halva landet hamnat i katastrofläge kan skicka tillräckligt många deltagare på en gymnastikfestival för att ha en nationell afton?

Det var en del som kände sig lite besvikna på Japansk afton, eftersom de egentligen inte gjorde en sammanhängande show av sina grupper, utan lät dem uppträda med samma saker som annars. Men, uppenbarligen tänkte de inte på vad japanerna måste kämpat bara för att åka till Schweiz.

Det här inlägget postades i Gymnaestradan 2011. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s