Vem vare? Vem vare som gjorde fel?

I en stuntgrupp är man tre eller fyra baser, och bara en flygare. Det blir lätt att baserna kan få styrka genom sitt antal och den stackars ensamma flygaren har inte mycket att komma med. Dessutom ser vi baser precis allt som händer i ett stunt, medan flygaren är blind och får gå på känn. Därför är det nästan alltid basernas åsikter som trumfar en flygares när ett stunt går fel. Även de gånger man egentligen inte riktigt vet vad som hände kan basernas ”du lägger din vikt fel” låta högre än flygarens ”ni vrider min fot”.

Så trots att det verkigen känns för baserna som att flygaren står fel behöver det inte vara vad som händer på riktigt, och det är viktigt att man testar flygarens lösning på problemet också. Fyra personer behöver inte ha mer rätt än en person.

Och man får framförallt inte hänge sig åt ett skylla-ifrån-sig spel. Om flygaren säger ”ni vrider min fot”, får inte baserna ta det som något personligt (vilket ofta händer) och direkt fräsa ifrån med ”det gör vi inte alls det är du som lägger din vikt fel”. Vice versa gäller förstås också.

Att komma med förslag är något annat än skylla-ifrån-sig spelet. Om flygaren säger ”ni vrider min fot” får basen gärna säga ”okej, vi testar att tänka på det.” Om det inte funkar efter att man testat att fixa det så kan basen säga ”du lägger din vikt fel” och då säger flygaren lika ödmjukt ”okej, jag testar att tänka på det”, och så kör man stuntet igen.

Något man brukar säga i cheer är att det är inte en persons fel att ett stunt faller. Det här är ju både sant och inte sant. När en grupp börjar käbbla för mycket om vems fel det var (skylla-ifrån-sig spelet) istället för att ta tag i det och fortsätta nöta stuntet tills det går bra, är det ett bra sätt att få slut på diskussionen. ALLA gjorde fel, så det är ingen idé att försöka skylla ifrån sig, och nu kan ni hållla tyst, typ.

Vad man menar är att ja, även om flygaren kanske gjorde fel så skulle baserna fixat det, vägt upp för hennes misstag. Ja, baserna kanske höll ett dåligt grepp men då får flygaren och tredjepersonen ta i lite extra och fixa det. Har man inte gjort detta så är det lika mycket ens eget fel att stuntet föll, som det är den urpsprungliga felarens.

Och så är det förstås ofta inte en person som gör fel, det är hela gruppens timing, hela gruppen gör var sin liten liten grej som medverkar till att hela stuntet faller. Man vet inte vad som hände och det är ingen idé att försöka lista ut det, för det går inte. Fortsätt träna istället, det går nog bra nästa gång, eller gången efter det, eller om fem gånger.

Så, bäst träning får man om man lyckas komma på förslag=lösningar på vad som går snett i ett stunt, men aldrig går över gränsen och börjar köra ”det var duuu, nej duuu, nej duuu”.

Det här inlägget postades i Cheerleading. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s