DN skriver om gymnastiksatsning

DN har slagit på stort och skrivit två artiklar om våra nya OS-hopp. De har dessutom intervjuat min stora kärlek i livet, Veronica Wagner. Som vanligt är hon duktig på att uttrycka sig och kommer med tydliga åsikter utan att förenkla problematiken.

Jaja, nog med fjäsk.

Det är hemskt att det kommer fler unga flickor med överbelastningsskador till läkaren. Det är hemskt om det är så att det finns en ökad press att bli duktig inom barnidrotten. Det är hemskt om barn mår dåligt av sina aktiviteter.

Men.

Precis som Wagner säger VILL en del barn träna mycket. De tycker det är roligt. Deras passion gör att det är roligt och tar dem framåt. Vanliga människor kanske skulle sucka åt 24 timmars träning i veckan och tycka att det är tortyr, men för någon som älskar träning mer än något annat som finns i livet är det väl det bästa man kan erbjuda dem?

Det är många inom elitgymnastiken som mår dåligt. Det är många som får livslånga skador. Det största problemet jag ser med det är att barn och ungdomar inte har förmågan att bedöma vad en livslång skada ger för konsekvenser. Jag själv har brutit min fotled (inte i något gymnastikrelaterat), men att jag tränar gymnastik med mycket hopp och hårda landningar på fotleden ökar risken att jag utvecklar mer artros och andra problem i framtiden. Jag är flera år över 20 och jag tycker det är okej att jag tar det här beslutet. Jag har tänkt igenom det noga och känner att jag älskar gymnastik så mycket att jag trots att det gör ont ibland och kanske gör mer ont i framtiden får ta det. Det positiva överväger det negativa.

 

I Jennifer Seys utmärkta bok Chalked Up tar hon upp flera av stressmomenten som elitgymnaster utsätts för. Hon själv var ett sånt barn som älskade gymnastik och hjulade nerför kullen utanför sitt barndomshem om och om igen, sprang upp, hjulade ner, sprang upp, hjulade ner.

Hon själv ville träna mer mer mer. Hon själv ville byta tränare och få lära sig mer, träna oftare, längre. Fram tills en dag när det inte var kul längre. Då var hon fortfarande ung, och det var bara inte roligt. Men hon hade investerat så mycket i det, hennes familj hade investerat så mycket i det. Och gymnastik var nästan allt hon visste, en del av hennes identitet. Det var som att det inte var ett val längre, utan någonting hon bara gjorde för att det var så det var. Hon var tvungen att äta, hon var tvungen att sova, hon var tvungen att träna gymnastik. Det var grejer som inte var förhandlingsbara.

En gymnast som vinner OS kommer inte bli rik. Först med Shawn Johnson och Nastia Liukin har väl några gymnaster faktiskt dragit in lite pengar på sin sport, men frågan är om det ens är så mycket att det täcker upp alla utgifter de haft under sin träning?

I Sverige kommer inte en OSgymnast tjäna även om hon tar medalj. Det är inte pengar som driver. Men vad tjänar man då på att fortsätta år efter år? Ja, det är ju att det är roligt. Efter att man ägnat halva sitt liv åt gymnastik och tyckt att det var roligt, när man då vill sluta utan att ha en OSmedalj eller VMmedalj, tror jag att det är svårt att vara nöjd med bara det. Tyvärr är det svårt att förklara för sin omgivning varför man lagt ner så mycket tid och pengar på en aktivitet, det är svårt att stå emot trycket att man ska visa upp ett resultaaaat. Att kunna visa en medalj innan man pensionerar sig tror jag ger en viss känsla av avslut och legitimitet inför omvärlden.

Det är tråkigt att det ska vara så, men det är ett samhällsproblem.

Ja, jag orkar inte skriva mer, även fast det finns fler poänger att ta upp. Sammanfattning av vad jag tycker?

Att gymnastik är det roligaste som finns och att alla borde få satsa på det som de vill och få chans att göra det på sitt sätt, samtidigt som det är svårt för alla, både barn och vuxna, att ta bra beslut och veta vad som kommer hända i framtiden.

Så egentligen att jag inte vet vad jag tycker, att jag inte har en formel för alla. Att vissa saker funkar för en del och är dåligt för andra, och att man aldrig kan veta förrän flera år i efterhand.

Det här inlägget postades i Gymnastikförbundet GF, webtips. Bokmärk permalänken.

En kommentar till DN skriver om gymnastiksatsning

  1. Metnal skriver:

    Grymt bra inlägg!
    jättebra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s