Det där med politik och sport asså

För flera månader sen, eller kanske till och med ett år sedan, läste jag om hur Irans fotbollslandslag inte fick spela en turnering för att de hade slöja på sig. Nu är det aktuellt igen, eftersom asiatiska fotbollsförbundet ska försöka få igenom att kvinnor får ha på sig slöja när de spelar match.

Två saker ställdes mot varandra, Irans lag om att alla kvinnor måste ha slöja på sig, och de flesta idrotters regler om att man inte får ha religiösa symboler på sig medan man deltar i evenemang. Till artikeln fanns en bild på två kvinnor i Irans uniform. Den var helvit med lite nummer och krusiduller på, långärmad, såg ut precis som alla andra fotbollsuniformer, förutom att de hade en vit slöja på huvudet också. Stackars kvinnor, usch för att hamna i den situationen att man blir klämd mellan sitt eget lands lagar och internationell standard, iallafall när det är för en sån liten sak som en tygbit runt huvudet.

Ja, jag stöder att man ska hålla politik utanför all idrott. Jag tycker det är jätteviktigt. Därför var jag (trots att jag är frihetlig socialist och jämfört med svensson väldigt radikal politiskt) emot att bojkotta och demonstrera mot Israels deltagande i tennismatcherna för några år sedan. Varför ska tennisspelarna behöva stå till svars för hela landets politik? Precis som jag är född i Sverige kan inte de hjälpa att de är födda i Israel.

Jennifer Sey skriver i sin självbiografi Chalked up om sin och de andra gymnasternas förtvivlan när OS-spektaklet på åttiotalet blev av. Sovjet skulle ha OS och då tänkte inte USA komma, och nästa gång vägrade Sovjetländerna komma för att ge igen, eller hur det nu var. Två årskullar med gymnaster som inte fick möta de bästa bara för att deras länder tjafsade.

Sen förra OS, i Kina, var det ju också prat om att bojkotta för att markera att man inte gillar att Kinas regering begår övergrepp på befolkningen. Men jaha vem ska bestämma vilka länder som ska bojkottas? Hur illa ska ett land vara för att inte få vara med? Vi har alla olika värderingar och tankar kring politik. Sen finns det förstås dokument som de flesta av oss – både länder och individer – samlas kring och håller med om, tex FNs deklaration för mänskliga rättigheter. Men inte ens den har alla länder skrivit under och det är verkligen inte alla länder som följer den. Ska alla de stoppas från att delta i idrott?

Min åsikt är att idrott verkligen binder oss samman som människor, för i den använder vi det som gör oss till människor, det som vi alla har gemensamt. Vår kropp. Därför tycker jag att det är så viktigt att hålla undan allt annat. För internationella tävlingar och de Olympiska Spelen framförallt, hyllar just idrotten, att vi tycker om att använda våra kroppar, och det tar bort alla andra saker som bakgrund, språk, religion, partitillhörighet. Ju fler internationella evenemang desto mer inser folk detta och känner sig som en del av mänskligheten istället för som en kristen, en fransman, en lastbilschaufför.

Hur ofta umgås människor egentligen över nationsgränserna? Idrott måste ju vara den största internationella sammanföraren.

Så, samtidigt som jag tycker att det är så oerhört viktigt att hålla undan politik från sport, så kan jag inte se varför en slöja runt huvudet nödvändigtvis måste vara en religiös symbol. I Iran är det LAG på att ha på sig slöja. Där har inte kvinnor på sig det för att de är religiösa utan för att landets LAG tvingar dem att klä sig på ett visst sätt.

Men vi kan tänka lite vidare än så. Det finns många länder där kvinnorna har slöjor för att de vill ha det, för att det är ett uttryck för deras religion. Vilken tur för kristna, buddhister och hinduer att de inte har några krav på sig att se ut på något sätt utåt, då kanske de också skulle ha problem att spela fotboll. Visst judiska män ska ha en kippa på sig, men det är nog få som har den på sig jämt, och finns det någon religiös bestämmelse som kräver det? Det känns bara som ett så taskigt läge att just muslimska kvinnor ska bli utestängda från internationell sport. Alla andra som är religiösa kan lätt plocka av sig sina religiösa symboler när de spelar match, men det funkar inte så för muslimtjejerna.

Jag förstår bara inte hur man kan störa sig på en slöja. Den är inte i vägen. Den är ingen säkerhetsrisk. När valet är mellan att stänga ute så himla många människor från att vara med och idrotta, och rucka en aning på det här med synliga religiösa symboler så tycker jag man ska välja människornas deltagande.

Iranska fotbollslandslaget som fått reda på att de inte får vara med.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s