Lite AG-termer förklarade- hopp

Wagner och den andra tjejen är bra kommentatorer tycker jag. De pratar lagom mycket, kommer med lite roliga historier om de som tävlar och ger bra bakgrundsfakta. Det flyger termer och jag tänkte förklara några av de vanligaste. Men, jag pallar inte att berätta vad en volt och en rondat är, så det här blir AG-termer förklarade för någon som kan lite gymnastik iallafall.

Yurchenko – i hopp. När man gör en rondat till satsbrädan och en flickis upp på bordet, sen fortsätter man i någon form av salto. Jonna gjorde Yurchenko sträckt med helskruv. Amerikanerna och ryssarna körde en amanar, som är yurchenko med 2.5 skruvar. Man kan skruva innan man sätter i händerna i bordet också, som tex i en khorkina. Men har inte sett någon sån på OS i år, så det är inte värt att lära sig namnen på de tricken, men bra att veta att det fortfarande hör till yurchenkogruppen.

överslag – i hopp. Inte helt svårt att lista ut vad det betyder, men för alla som aldrig hoppat kommer det här: att helt enkelt hoppa i satsbrädan och sätta i händerna rakt fram, som en handvolt. Lägg på valfritt antal volter och skruvar.

Tsukahara – i hopp. Fötterna i satsbrädan, ¼ vridning på kroppen, i med händerna på bordet. Följs av en salto. Alltså som att göra en rondat upp på bordet. Lägg på valfritt antal volter och skruvar åt båda hållen.

Det här inlägget postades i Artistisk gymnastik, OS 2012. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s